Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κάνε το καλό και ρίξτο στο ...γυαλί!

Εγκαίνια ογκολογικού νοσοκομείου-Δοξάστε τους!
Τις μέρες του μεγάλου κρύου, Γενάρης του 2012, με τους αστέγους να πεθαίνουν στα παγκάκια και τη συζήτηση για το άν είναι η αλληλεγγύη απλώς φιλανθρωπία ή πράξη βαθιά πολιτική, θυμήθηκα την πρωθιέρεια της κοσμικής φιλανθρωπίας. Την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Που νάναι τώρα αυτή η αγία γυναίκα;;; Εκτός από μια ψωροσυναυλία στο Μέγαρο κι έναν Ρουβά στο νοσοκομείο "της", άλλη δραστηριότητα δεν είδα. Πούναι οι τηλεμαραθώνιοι που μάζευε εκατομμύρια ευρώ απ' τη δική μας τσέπη- θα μου πείτε τώρα η τσέπη μας είναι άδεια. Πούναι οι συναυλίες και τα ντεφιλέ για τον υψηλό σκοπό;;; Θα μου πείτε ολοκλήρωσε το έργο της, έφτιαξε το ογκολογικό για παιδάκια, που στην είσοδό του γράφει με τεράστια γράμματα τ' όνομά της. Κι ακόμα παραπάνω: έφτιαξε κι ένα καμμένο χωριό στην Ηλεία, που στην πλατεία του υπάρχει η προτομή της! Ε, άμα είσαι το μοναδικό, νομίζω, πρόσωπο παγκοσμίως που διαθέτεις προτομή εν ζωή, τί άλλο πια να κάνεις για να βοηθήσεις;;; Να κατεβείς απ' την Εκάλη στην Ομόνοια με τα Μανόλο;;; Δε λέει...
(Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Γαλέρα" τον Σεπτέμβριο του 2007)
Κάνε το καλό και ρίξτο στο… γυαλί!
   
Η κοσμική φιλανθρωπία είναι το σουξέ τής εποχής και οι τηλεμαραθώνιοι αγάπης η νέα πασαρέλα των αστραφτερών και διάσημων προσωπικοτήτων τής μίζερης ελληνικής πραγματικότητας.

Στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, last but not least, μια είδηση για τη βράβευση της κυρίας Σούζαν Μουμπάρακ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στο εκτενές ρεπορτάζ αναφερόταν ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Ιδρύµατος για το Παιδί και την Οικογένεια, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Με αυτή τη σειρά…

Ακριβώς την επομένη, Σάββατο 7 Ιουλίου, στην πολυδιαφημισμένη συναυλία τού «αηδονιού του Λιβάνου», της διάσημης Φεϊρούζ, το Ηρώδειο υποδέχθηκε με χειροκρότημα εκτός απ’ την καλλιτέχνιδα και το άλλο σημαίνον πρόσωπο της βραδιάς: την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του συλλόγου «Ελπίδα». Η οποία «Ελπίδα», η κ. Βαρδινογιάννη δηλαδή, διότι ουδέν άλλο μέλος τού συλλόγου αυτού είναι γνωστό στο πανελλήνιο, ήταν οικοδέσποινα της λαμπερής βραδιάς, αφού η Φεϊρούζ μετεκλήθη και τραγούδησε για τους ευγενείς σκοπούς της.

Εννοείται ότι την Κυριακή 8 Ιουλίου το δελτίο του MEGA αφιέρωσε άφθονο χρόνο στην εκδήλωση αυτή, ενώ για τη διαδήλωση των sms που έγινε στο Σύνταγµα με αίτημα την αναδάσωση και την προστασία τού περιβάλλοντος διέθεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Είδαμε αλλεπάλληλα πλάνα τής κ. Βαρδινογιάννη και του συζύγου της Βαρδή, είδαμε γνωστούς πολιτικούς να εξαίρουν μπροστά στην κάμερα την προσωπικότητα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη (Ζέτα Μακρή, Κώστας Γείτονας) και την κ. Νατάσσα Καραμανλή να φωτογραφίζεται με σεμνότητα δίπλα σε μια από τις 5 σημαντικότερες Ελληνίδες.
Διότι, ένα μήνα πριν, η αμερικάνικη πρεσβεία τής Αθήνας, απαντώντας σε αίτημα του State Department προς όλες τις ευρωπαϊκές πρεσβείες, συνέταξε ως εξής τον κατάλογο των πέντε σημαντικότερων Ελληνίδων: Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννα Αγγελοπούλου, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Επρόκειτο για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των φαντασμαγορικών κοσμικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η κ. Βαρδινογιάννη, για να βοηθήσει και τα παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο αλλά –υποπτεύοµαι– και τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο τής εγχώριας haute couture. Διότι εκτός από τις 4-5 κορυφαίες «Ηρωδιάδες», που τους παίρνει μέτρα απ’ ευθείας ο Γκαλλιάνο, η τουρκομπαρόκ μεγαλομεσαία Αθήνα, που συνωστίζεται στις συναυλίες, τα ντεφιλέ και τους τηλεμαραθώνιους της κ. Βαρδινογιάννη, τη βγάζει με Μάκη Τσέλιο και Σήλια Κριθαριώτη.
Τηλεμαραθώνιοι υπάρχουν πολλοί, σαν της Μαριάννας όμως κανένας. Ο πλέον πρόσφατος, η «μητέρα όλων των τηλεμαραθωνίων», ένωσε όλα τα κανάλια στην κοίτη τού «Μεγάλου» καναλιού και απέφερε στην «Ελπίδα» το ιλιγγιώδες ποσόν των 12.500.000 ευρώ.

Τον Μάιο του 2006, ένα χρόνο ακριβώς πριν, ένας άλλος τηλεμαραθώνιος –του ALPHA αυτός– απέδωσε, παρά την άοκνη εξάωρη προσπάθεια της Ελένης Μενεγάκη, μόνο 2.300.000 ευρώ.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν το έβαλε κάτω. Αφού διαπίστωσε ότι ούτε οι δύο βραδιές µε τη Μαρινέλλα στο Ηρώδειο –που οργάνωσε τον ίδιο μήνα (Μάιος 2006) – έφταναν για να γίνει πράξη το μεγάλο της όραμα, ούτε η Δέσποινα Βανδή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2001), ούτε ο Παβαρότι, η Αγνή Μπάλτσα, η Νάνα Μούσχουρη, ο Αντρέα Μποτσέλλι, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, ούτε καν ο Γιώργος Νταλάρας (Ηρώδειο 2005), είχαν καλύψει το ποσόν που χρειάζεται για να πάει στον Παράδεισο, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Έχοντας πάντα τη συμπαράσταση του γνωστού φιλάνθρωπου συζύγου της κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, που προσέφερε από το υστέρημά του 200.000 ευρώ στον τηλεμαραθώνιο του ALPHA, προχώρησε στο κορυφαίο εγχείρηµά της: «Όλοι μαζί για το παιδί». Και ποιος μπορεί να πει όχι στον ιερό σκοπό; Ποιος μπορεί να πει όχι σε μια γυναίκα που έχει τιμηθεί περισσότερο κι απ’ τη γυναίκα τής Πίνδου;

Από το 1990, που ιδρύθηκε η «Ελπίδα», η κ. Βαρδινογιάννη έχει μαζέψει τίτλους και βραβεία που 6 σελίδες τής ΓΑΛΕΡΑΣ δεν φτάνουν να τα χωρέσουν. Το 1996 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» με αποστολή την προστασία των δικαιωµάτων των παιδιών. Και πώς διεκπεραίωσε την αποστολή αυτή; Κάνοντας επαφές με τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ιορδανίας, τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Σουηδίας, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, που τότε ήταν στα «χάι» της, τη Χίλαρυ Κλίντον και άλλες τέτοιες προσωπικότητες, που η επαφή μαζί τους σηµαίνει αναπόδραστα δηµοσιότητα. (Όχι σαν τη χαζή την Όντρεϋ Χέμπορν, που έτρεχε στις Αφρικές και αγκάλιαζε βρώμικα παιδάκια). Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο τής Ακαδημίας Αθηνών, το 1998 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Χρονιάς» από το περιοδικό «Diva», το 1999 έγινε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, το 2001 και το 2002 πήρε το βραβείο «Leader of the year». Το 2002, εξάλλου, ο τότε Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, της απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγµατος της Ευποιίας, διάκριση που αναγράφεται πρώτη πρώτη στο απέραντο βιογραφικό της (www.eurocharity.gr.), το οποίο εκτείνεται από τον τίτλο «Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» (Γαλλία) μέχρι τον τίτλο «επίτιμος δημότης Δήμου Λιοσίων»…

Παραμένει, ωστόσο, μια απλή Eλληνίδα, «περήφανη που είναι κομμάτι τού ελληνικού λαού», όπως δήλωσε στο περιοδικό «Λοιπόν» αμέσως μετά την επιτυχία τού τηλεμαραθωνίου του MEGA. Μάθαμε επίσης, ότι «συχνά εκμυστηρεύεται: επειδή ο Θεός μου έδωσε πολλά, αισθάνομαι την ανάγκη να προσφέρω σ’ όσους έχουν ανάγκη». Και συγκινηθήκαμε από τη συγκίνησή της για τη γενναιόδωρη προσφορά του συζύγου της στον φετινό τηλεμαραθώνιο: Ανήλθε στα 300.000 ευρώ, κατά 100.000 περισσότερα από πέρυσι.

Δεν μας ενδιαφέρει αν η κ. Βαρδινογιάννη θεωρεί ότι της τα έδωσε ο Θεός. Δεν μας ενδιαφέρει αν η προσφορά εξαντλείται στο φιλοδώρημα του συζύγου της. Δεν μας ενδιαφέρει αν με τις «φιλανθρωπίες» και τις ευγενείς χορηγίες γλιτώνουν φόρους. Δεν μας ενδιαφέρει καν η γηραιά κυρία, που διαφημίζεται ως μητέρα 5 παιδιών και γιαγιά 500 εγγονιών και εμφανίζεται ως 25χρονη ξανθή παιδούλα, φορτωμένη με αμύθητης αξίας κοσμήματα, τα μισά εκ των οποίων μόνο να πούλαγε θα έφτιαχνε τρία ογκολογικά νοσοκοµεία για παιδάκια.

Μας ενδιαφέρει το µοντελάκι τής κοσμικής φιλανθρωπίας που λανσάρει, ακολουθούµενη αδιάκοπα από τις κάμερες του καναλιού του συζύγου της. Μας ενδιαφέρει η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ευαισθησίας που εκδηλώνεται απαραιτήτως παρουσία τηλεοπτικού φακού. Μας ενδιαφέρει η μετάλλαξη τού «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό» σε «κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλί». Μας ενδιαφέρει ότι όλοι αυτοί απευθύνονται στην ευαισθησία των απλών ανθρώπων για να τη σφετεριστούν και να τη μετατρέψουν σε βραβεία και διακρίσεις. Μας ενδιαφέρει, πάνω απ’ όλα, η διακομματική ασυλία και στήριξη που απολαμβάνει η κυρία αυτή, βασισμένη στη δύναμη του συζύγου της. Μας ενδιαφέρει ότι οι κυβερνήσεις τού ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκχωρούν μετά χαράς στην κοσμική φιλανθρωπία βασικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Και επιπλέον, αντί να είναι σπόνσορες οι ιδιώτες, γίνεται το κράτος σπόνσορας των ιδιωτών με τα δικά μας τα λεφτά.

Στην κοσμική εκδήλωση ολοκλήρωσης του τηλεμαραθωνίου του MEGA, που έγινε στην «Αθηνών Αρένα», παρακολουθήσαμε απόπληκτοι τους υπουργούς της ΝΔ να μοιράζουν χρήματα εκ μέρους επιχειρήσεων κοινής ωφελείας τής αρμοδιότητάς τους (Σιούφας). Και τον αρμόδιο υπουργό, τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, αντί να σκάψει λαγούμι να κρυφτεί, που στον 21ο αιώνα δεν έχει αξιωθεί το κράτος να φτιάξει ογκολογικό για παιδάκια, να προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ (!!!) στην ποδιά της Μαριάννας… Χρήματα από την τσέπη μας χορηγία σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, χορηγία στο παραμύθι τής εθνικής ευεργέτιδος, το οποίο χτίζει επιμελώς η εν λόγω κυρία.

Φυσικά, πολύ περισσότερα χρήματα αξίζει το οικόπεδο έκτασης 9.600 τ.µ., ακριβώς δίπλα στα δύο «Παίδων», που παραχώρησε στην «Ελπίδα» το 2001, με απόφασή του, ο τότε υπουργός Εθνικής Άµυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Και, καθώς ο προϋπολογισμός τού ογκολογικού Παίδων ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ, πιθανότατα θα χρειαστούν κι άλλοι τηλεμαραθώνιοι, κι άλλες κρατικές χορηγίες. Διότι το μόνο που δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα τής «Ελπίδας» είναι το αν βάζουν κάτι απ’ την τσέπη τους οι φιλάνθρωπες κοσμικές κυρίες και οι ζάπλουτοι σύζυγοί τους. Οπότε, η κυνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσσόπουλου, ότι διά της μεθόδου αυτής «μας έρχεται πιο φτηνά» η κατασκευή τού νοσοκομείου, θ’ αποδειχθεί διαχρονικά απλώς ανόητη…






            Ευγενία Λουπάκη                                                              













All copyrights: galera.gr

1 σχόλιο: